X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits
Preguntes freqüents
por
Finestres
29.01.2021

Per què Finestres es diu Finestres? 

Per l’aforisme «Un livre est une fenêtre par laquelle on s’évade» («Un llibre és una finestra per on evadir-se»), de l’escriptor Julien Green. Nosaltres afegim que un llibre pot ser una finestra per on evadir-se (gràcies, Monsieur Green), però també una porta d’accés a les grans qüestions del nostre temps i una eina insubstituïble per a créixer espiritualment. I una cosa endimoniadament divertida, això per descomptat. 

Calia una altra llibreria a Barcelona? 

Creiem enèrgicament que sí. A la ciutat hi ha moltes llibreries fantàstiques, però Finestres és diferent. Volem ser una llibreria innovadora: en la manera de plantejar i exposar el fons, en les nostres activitats (llegiu més endavant), en l’equip de professionals (eminentment prescriptor), en la pàgina web (tant per continguts com per la venda en línia) i en moltes coses més. Som una llibreria per llegir. 

Mmm. Què vol dir  «llibreria per llegir»? 

Finestres és una llibreria que convida a la lectura. Un espai diàfan i acollidor que ofereix la possibilitat de passar estones llargues, en un silenci càlid, llegint. No és només una frase bonica ni un lema ornamental.

Volem que la gent llegeixi a la nostra llibreria.

Per això hi trobareu aquesta pila de llibres. I sofàs comodíssims. I almenys un confident. 

Però ara veig que hi ha dues llibreries anomenades Finestres, una davant de l’altra. He begut? 

No. O potser sí, i que vagi de gust, però realment tindrem dos establiments. Finestres és una llibreria que el carrer Diputació talla per la meitat. A una banda trobareu Finestres 250, on tenim els llibres d’art, arquitectura, música, cinema, dansa, fotografia, disseny, arts aplicades i moda. Creuant el carrer trobeu Finestres 249, la llibreria per llegir, on tenim la ficció, la no-ficció, la poesia, el teatre i els còmics.  

Quanta estona puc llegir a Finestres? 

Podeu llegir-hi a discreció, no tindrem parquímetres per a lectors, però us demanem que feu servir el sentit comú, que compreu llibres de tant en tant (som una llibreria, al cap i a la fi), que silencieu els mòbils i que no emprenyeu les altres lectores.

Puc venir amb el meu laptop i treballar a Finestres? 

Preferiríem que no, amb franquesa. No som un Starbucks ni un coworking

Per què un Basset al logotip? Veneu gossos? Sou una llibreria canina, potser? 

No i no. El Basset del logotip de la llibreria és un homenatge a l’anglofília i el confort lector d’interiors. Es diu Watson, per raons que no caldria especificar aquí, però no és doctor en cap camp, més enllà de la producció de saliva, l’astènia antiatlètica i el posat amanyagable general. 

Qui és el fundador de Finestres? 

Darrere del projecte hi ha l’empresari i filantrop Sergi Ferrer-Salat, una persona apassionada per a qui els llibres són com enormes finestres per a observar, descobrir, créixer i, per sobre de tot, prendre consciència del món en què vivim i donar sentit a la seva vida actuant en conseqüència. Cada vegada amb més vehemència, per cert.

Qui dirigeix Finestres? 

Un equip format per les llibreteres Àurea Perelló i Mireya Valencia, els escriptors Marina Espasa i Kiko Amat, i Camila Enrich, formada com a editora i actualment scout literària. Aquests tres darrers són els qui s’encarreguen del calendari cultural de l’espai, que conceben com un centre cultural, a més de llibreria. 

Centre cultural? Això em sona... 

És clar! No només perquè hi haurà actes de tota mena i de petit, mitjà i gran format, sinó perquè Finestres impulsarà un premi literari i unes beques molt ambiciosos per a creadores. El premi serà a obra publicada (en català i castellà) i la beca, per a projectes d’assaig, i permetrà als guanyadors (un en català i un en castellà) treballar durant tot un any sense haver de preocupar-se per pagar les factures de casa. Les dotacions seran generoses i les celebracions, memorables. 

Una llibreria preciosa, sumptuosa i elegant. M’encanta. Qui lha dissenyada? 

Gràcies. El mèrit és de l’estudi d’interiorisme Quintana Partners. I el disseny del logo, senyalística, web i imatge de marca en general és de l’estudi de disseny Talking.  

Quin tipus de llibres puc trobar a Finestres? 

Llibres per llegir! Tindrem tots els grans gèneres: la narrativa, l’assaig, la poesia, el teatre (no queda cap llibreria de teatre a Barcelona!), i uns quants idiomes, i molts més subgèneres, i la història, l’antropologia, la filosofia, la subcultura, l’art, la política, els juvenils, l’arquitectura, la música, el cinema, la dansa, la fotografia, el disseny, els còmics... Continuem? 

Entesosentesos, però... de quants llibres estem parlant? 

Arrencarem amb uns 40.000 llibres. No és per presumir, però son molts llibres, i en volem acabar tenint més i els tindrem, perquè volem i ens hi caben. Són més de 700 metres quadrats de llibres, entre les dues llibreries. Venen ganes de recorre’ls amb carrets de golf. 

Abans he llegit idiomes? 

Sí. Ens enorgullim de la presència de llibres en idioma original a la nostra llibreria. De fet, trobareu molts dels títols estrangers en tres llengües (original, català i castellà). Naturalment, no podem servir llibres en totes les llengües del planeta, i per més que desitjaríem tenir una secció de literatura en gujarati, de moment això no és possible. Però sí que tindrem molta literatura en anglès, francès, alemany, italià, portuguès, basc i gallec. 

Finestres és una llibreria amb fons editorial? 

Ens agrada que ens feu aquesta pregunta. Finestres vol ser, precisament, una llibreria coneguda pel seu fons.

Tot allò que no es troba a les llibreries més petites, per manca d’espai, es podrà trobar a Finestres.

Sense renunciar a les taules de novetats, el que ens enorgulleix són les parets de fons editorials. Desitgem que de tant buscar a les nostres prestatgeries agafeu una (benigna) torticoli. 

Quin tipus de llibres no puc trobar a Finestres? 

Llibres infantils (fins a 6 anys), pop-ups, sudokus, sopa de lletres, llibres d’autoajuda (si no és que considerem P. G. Wodehouse o Enid Blyton com a autoajuda), manuals tècnics, llibres de youtubers, llibres autoeditats, llibres de segona mà, guies de ciutats, llibres de receptes de cuina... Tampoc no tenim premsa diària ni material escolar, no venem segells ni postals turístiques i només servim revistes culturals escollides.  

Finestres és una llibreria amb cafeteria? Puc menjar-hi? 

Sí. Convidem les lectores i la clientela que visitin la nostra cafeteria de la terrassa, a Finestres 249, on podran prendre un cafè, una cervesa o un entrepà. O fins i tot que es desplacin a la porta del costat, al Monvínic Store, acabat de remodelar i ampliar, que té una selecció de vins naturals impressionant i uns formatges i embotits per plorar de plaer. 

Quin tipus d’actes s’hi fan, a Finestres? 

Literaris sobretot, però també musicals i poètics i, ocasionalment, d’humor (ens encanta l’stand-up comedy i no ens fa res que ho sàpiga tothom). També fem audiobooks en directe (argot Finestres per denominar les lectures en veu alta) i clubs de lectura molt especials, molt poc canònics i sense flaire de resclosit museístic. Podeu veure’n el calendari complet al web.  

Puc llogar un espai de Finestres per fer-hi un acte? 

I tant. És a dir, depèn. Si busqueu un espai per fer una barbacoa temàtica, una festa toga, una boda grega o un funeral viking, decididament no. Però si el que voleu és un espai còmode, elegant, silenciós i eminentment bibliòfil per fer actes culturals o trobades sectorials, esmorzars de premsa o de llibreters amb autors, les nostres Finestres són obertes.  

Voleu afegir alguna cosa? 

Sí, sí, sí. Una cosa molt important, i més ara que la crisi de la covid-19 ha posat en evidència l’emergència climàtica. Volem ser i serem una llibreria sostenible i responsable amb el medi ambient: hem creat un codi de bones pràctiques tant intern com de cara al client per conscienciar que des d’una llibreria també es pot ser sostenible. Des del disseny i la construcció (hem apostat pel reaprofitament, pels materials i proveïdores de proximitat) fins al dia a dia de la llibreria o la venda a través del web, creiem que des del sector del llibre també es pot fer una reflexió i aportar noves maneres de fer.