X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits
Què estem llegint
Hamnet
per
Marina Espasa
10.05.2021

Què llegeixes?

Hamnet.

Qui n’és l’autor?

Maggie O’Farrell.

Quina editorial el publica?

L’Altra Editorial / Libros del Asteroide.

De què va?

De la vida d’una família en ple segle XVI en un poble d’Anglaterra... el que passa és que la família té a veure amb un tal William Shakespeare i el poble és Stratford-upon-Avon, i un dels fills es diu Hamnet (que era equivalent a Hamlet, aleshores) i és clar, resulta que és un llibre que intenta explicar quina pot ser la relació entre el fet que Shakespeare perdés un fill que es deia Hamnet per culpa de la Pesta Negra i, quatre anys després, escrivís l’obra de teatre amb fantasma més famosa de la història.

Com està escrit?

Amb picades d’ullet a Hamlet, és clar! I de manera convencional, però amb un enorme domini de la llengua, dels matisos, del control emocional que necessita una tragèdia com la que explica. Amb capítols alterns que cobreixen dos moments temporals.

És llarg o curt?

Mitjà: 350 pàgines que es llegeixen d’un glop.

A què s’assembla?

Als llibres de Maggie O’Farrell! Els seus lectors habituals hi trobaran els temes de sempre: relacions familiars, sentiment de pèrdua, la presència de la mort en la vida quotidiana...

Què és el que més t’ha agradat del llibre?

L’originalitat del punt de partida, és clar, però sobretot el fet que tota la història pivoti al voltant de la dona de Shakespeare, i no d’ell. El detall finíssim que mai no se’n digui el nom, però que tots sapiguem qui és. La capacitat de provocar sensacions, empatia, mimesi: feia anys que no plorava llegint! La dicotomia de reaccions davant de la mort que planteja: les cures, la depressió, l’enfonsament vital, d’una banda, la creació artística, de l’altra, amb totes les contradiccions i complexitats que representa cadascuna de les opcions.

A qui li recomanes?

A tothom que pugui suportar llegir l’escena de la mort i l’enterrament d’un nen, que no és poca cosa. I a tothom que vulgui llegir una història d’amor entre pares, mares, fills, germans: la vida mateixa.

Defectes, carències

A banda de la tristor infinita en la que es cau llegint-lo, no n’he sabut trobar cap.

Alguna cosa més que haguem de saber?

Que Hamnet ha guanyat el Women’s Prize for Fiction 2020, un guardó prestigiós a Anglaterra. El jurat va assenyalar que el llibre “expresses something profound about the human experience that seems both extraordinarily current and at the same time, enduring.”

L'AUTORA
Maggie O’Farrell

Maggie O’Farrell (Irlanda del Nord, 1972) és  considerada una de les millors escriptores britàniques de la seva generació. És autora de vuit novel·les: Af­ter You’d Gone (2000), My Lover’s Lover (2002), La distància que ens separa, guanyadora del premi Somerset Maugham (Angle Editorial 2004), L’estranya desaparició d’Esme Lennox (La Campana 2007, L’Altra 2020), La mà que prenia la meva (L’Altra, 2018), guanyadora del Costa Novel Award l’any 2010, Instructions for a heatwave (2013), Aquest deu ser el lloc (L’Altra, 2017) i Hamnet (2020), i d’una obra autobiogràfica molt original, Visc, i visc, i visc (L’Altra, 2019). Els seus llibres giren al voltant de les relacions familiars, la pèrdua i el passat, i ha estat traduïda a més de vint països. Viu a Edimburg.