amb Kiko Amat
Després de l'èxit de Teoría King Kong i la trilogia Vernon Subutex, la dama més punk de les lletres franceses torna amb una novel·la epistolar rabiosament actual: Benvolgut imbècil (Sembra Llibres). Virginie Despentes visitarà Llibreria Finestres per presentar-nos el seu nou treball acompanyada de l'escriptor Kiko Amat.
Rebecca Latté és una cèlebre actriu a la cinquantena. Oscar Jayack és un escriptor de quaranta i de certa notorietat. Quan ell la insulta a través de les xarxes socials, condemnant l'aspecte actual de l'actriu, ella respon inmediatament amb dures paraules i l'escriptor s'excusa confessant que només volia captar l'atenció de qui a l'adolescència va ser l'amiga de la seva germana gran. Comença així l'intercanvi epistolar entre un home i una dona que a simple vista tenen poc en comú, però comparteixen un mateix origen, un barri desfavorit d'una ciutat de l'est de França de la qual, com transfugues de classe, han marxat sense mirar enrere; un nodrit historial d'addiccions i una realitat similar: les seves carreres estan en declivi. A la mira del #MeToo després de ser acusat d'assetjament sexual per Zoe Katana, la jove responsable de premsa de l'editorial on publica les seves novel·les, Oscar és ara un home cancel·lat que intenta sortir del bloqueig creatiu. Passada la joventut, Rebecca, per la seva banda, ha estat descartada per una indústria en què les dones es tornen obsoletes quan guanyen anys, arrugues, quilos o tot a la vegada.
En temps de xarxes socials, cancel·lació, cultura de l'odi i noves formes de violència, les vides d'aquests personatges s'entrellacen i l'amistat poc a poc s'obre camí entre ells, forçant-los a deposar les armes mentre breguen com poden amb les seves angoixes, la seva vulnerabilitat i els seus errors. Les confessions epistolars de Benvolgut imbècil donen peu a l'empatia, a posar-se a la pell de l'altre i entendre el seu malestar, a eixamplar la mirada i descobrir que l'amistat redimeix i pot fer front a la debilitat humana.
Virginie Despentes (Nancy, 1969) és novel·lista i directora de cine. Als disset anys va deixar l'institut i va marxar a viure a Lyon, on va trobar feina a una botiga de discos, va col·laborar amb revistes musicals, va cantar en un grup de rap i va treballar de prostituta. La popularitat li va arribar amb la seva primera novel·la, Fóllame (Random House, 2019), que va ser portada a la gran pantalla. Des de llavors ha publicat Perras sabias, Lo bueno de verdad, Teen Spirit, Bye-Bye Blondie, Apocalipsis bebé (Random House, 2022), guanyadora del Prix Renaudot 2010, i l'assaig Teoría King Kong (L’Altra Editorial / Random House), que la va convertir en un referent del postfeminisme. També és autora de la trilogia Vernon Subutex (Sembra Llibres / Random House).
Kiko Amat (Sant Boi de Llobregat, 1971) ha publicat les novel·les El día que me vaya no se lo diré a nadie (2003), Cosas que hacen BUM (2007), Rompepistas (2009), Eres el mejor, Cienfuegos (2012) Antes del huracán (2018) i Revancha (2021), totes elles a Anagrama. També és autor de tres llibres de no ficció: Mil violines (2011), Chap chap (2015) i Los enemigos; cómo sobrevivir al odio y aprovechar la enemistad (Anagrama, 2022). Actualment coguionitza i codirigeix el podcast Pop y Muerte (Radio Primavera Sound) i és programador cultural de la Llibreria Finestres. Està escrivint la seva setena novel·la.
*Assignació de seient per ordre d'arribada. Número de butaques limitat. Si en arribar no queden seients lliures, la seva reserva passa a ser dempeus.