X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits
23 OCT
Matteo B. Bianchi

amb Sebastià Portell

Què passa amb els pares, fills, amics i amants d'aquells que renuncien a la vida? Guanyador del Premi Orbetello 2023, La vida dels que es queden (Gatopardo/Més Llibres) de Matteo B. Bianchi és un profund testimoni sobre la culpa i el dolor més inexpresable.


«Quan tornis ja no seré aquí». Aquestes són les últimes paraules de S., pronunciades un dia de tardor de 1998. Semblen banals, però són un comiat definitiu. S. està acabant de treure les seves coses de l'apartament de Matteo B. Bianchi després del final de la seva relació. Aquell dia, al tornar a casa, Bianchi descobreix que S. s'ha tret la vida. De seguida comprèn que està vivint els moments més dolorosos de la seva vida.  

Després de la mort de S., Bianchi va descobrir que les persones en la seva situació es defineixen com a «supervivents». I així es sentia: protagonista d'un dolor rar i especial. El seu patiment era un laberint on que buscava respostes, un ordre, el més mínim alleujament. Va recórrer a psiquiatres, pranoterapeutes i fins i tot a un vident. Va buscar consol en els llibres i la música. Res reflexaba la seva experiència, ningú podia comprendre'l. Poc a poc, va començar a reconstruir la seva història amb S. —un amor difícil entre dos homes molt diferents—, a plasmar records i sentiments, sense pudor. Durant més de vint anys, Bianchi ha buscat la distància adecuada per descriure el seu abisme, les paraules que en el seu dia hauria necessitat llegir sobre el supervivents. El seu testimoni conté també un gèrmen d'esperança, la prova de què, inclús en els plecs d'un dolor indescriptible, l'escriptura pot salvar-nos. «Hi ha moltes raons que poden empènyer a un autor a escriure un llibre: en el meu cas va ser principalment un sentit de responsabilitat», ha declarat l'autor sobre aquest La vida dels que es queden. «Vaig sentir que havia de fer-ho, i no tant per mi, sino per tots aquells que viuen una experiència similar a la meva, sense trobar mai llibres amb què identificar-se». 


Matteo B. Bianchi (Locate di Triulzi, Italia, 1966) és autor de les novel·les Generations of love, Fermati tanto così, Esperimenti di felicità provvisoria, Apocalisse a domicilio, Maria accanto, i de la biografia Yoko Ono. Dichiarazioni d’amore per una donna circondata d’odio. Ha escrit programes de ràdio i televisió. És fundador i director de la revista de ficció independent «‘tina». Presenta el pòdcast literari «Copertina» per Storielibere.fm. És director editorial d'Accento edizioni. 

Sebastià Portell (ses Salines, 1992) és autor de les novel·les Ariel i els cossos (2019) i El dia que va morir David Bowie (2016, premi Time Out Barcelona al Creador de l’Any), els contes de Maracaibo (2014), el llibre de no-ficció Les nenes que llegien al lavabo (2021) i diverses obres teatrals, com Transbord (2018). També ha tingut cura del volum biogràfic Antònia Vicens: Massa deutes amb les flors (2016) i d’Amors sense casa (2018), la primera antologia de poesia LGBTQ catalana. La seva obra ha estat traduïda al gallec, a l'italià i a l'espanyol. Des del 2022 és el president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. 


*Assignació de seient per ordre d'arribada. Número de butaques limitat. Si en arribar no queden seients lliures, la seva reserva passa a ser dempeus.

**Acte amb traducció simultània de l'italià al català.


Horari: 19:00h
Més informació: activitats@llibreriafinestres.com | 93 384 08 09