con Basha Changue, Pilar Godayol y Gemma Medina
Enguany s’han publicat dos volums que apleguen, per primer cop al català, els assajos d’Audre Lorde i Tillie Olsen: Germana al marge (Manifest) i Silencis (Eumo). Per celebrar la figura d’aquestes autores, reunim en un debat a les prologuistes d’ambdós volums.
Germana al marge és una col·lecció de quinze assajos i discursos on Audre Lorde aborda el sexisme, el racisme, la discriminació per edat, l’homofòbia i la classe social, i proposa la diferència social com a vehicle per a l’acció i el canvi. La seva prosa és incisiva, indestructible i lírica, i reflecteix la lluita, però, en última instància, ofereix missatges d’esperança. Aquests escrits històrics són, en paraules de la mateixa Lorde, una crida a «no tancar mai els ulls al terror, al caos que és negre que és creatiu que és femení que és fosc que és rebutjat que és desordenat que és…». Escrits entre el 1976 i el 1984 donen un exemple clar de la personalitat literària i filosòfica d’Audre Lorde. Aquests assajos exploren i il·luminen les arrels del desenvolupament intel·lectual de Lorde i la seva preocupació arrelada i antiga per les formes d’augmentar l’autonomia de les escriptores pertanyents a minories i l’absoluta necessitat d’explicar el concepte de diferència –diferència segons el sexe, la raça i la situació econòmica.
Silencis, per altra banda, aplega dos assajos de Tillie Olsen pensats i païts durant més de cinquanta anys, fan una anàlisi tan vigent avui com quan es va formular. Una amiga de la poeta Anne Sexton, un referent per a Margaret Atwood, una influència per al discurs feminista de Maria-Mercè Marçal: Olsen ha deixat empremta en generacions d’escriptores perquè va advertir de les dificultats que té la humanitat, i sobretot les dones, per trobar un espai mental i físic per crear, per tenir veu.
La conversa será moderada per l’editora, crítica literària i professora col·laboradora del grau de Llengua i Literatura Catalanes de la UOC Gemma Medina.
Pilar Godayol (Manlleu, 1968) és catedràtica de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Ha publicat assaigs sobre història de les dones, literatura i traducció, com ara Espais de frontera: Gènere i traducció, Germanes de Shakespeare, Virginia Woolf, Dones de Bloomsbury, Moments femenins de la humanitat, Viatgeres i escriptores, Tres escriptores censurades, Feminismes i traducció (1965-1990) i On són les dones?
Basha Changue i Canalejo, més coneguda com a Basha Changue (Barcelona, 1984), és una activista i política catalana. Change és impulsora de la cooperativa AfroFem Koop i membre del grup Comunitat Negra Africana i Afrodescendent a Catalunya. Va arribar a presidir l'organització política Afroféminas. També col·labora en diversos mitjans i ha estat regidora de la CUP a l'Ajuntament de Moià.
Gemma Medina (Rubí, 1989) escriu sobre literatura contemporània per a diverses revistes i plataformes, com ara Reduccions, Caràcters, Núvol o el setmanari La Directa. El 2018 va fundar, amb Marc Rovira Urien i Gerard Cisneros Cecchini, la revista digital de crítica literària La Lectora. En el marc dels Jocs Florals de Barcelona del 2022, va escriure el balanç poètic de l’any 2021. Ha estat membre del jurat del Premi Finestres de Narrativa.
*Asignación de asiento por orden de llegada. Número de butacas limitado. Si al llegar no quedan asientos libres, su reserva pasa a ser de pie.
**Acto con interpretación a la lengua de signos catalana.