X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits
10 FEB
Kois

amb Gustavo Duch

A Huertotopías (Capitán Swing), Kois ens recorda que els horts urbans van ser, són i seran llocs des d’on imaginar i cultivar mons millors.


La crisi ecosocial suposa una amenaça sense precedents d’urbicidi, destrucció de l’entorn construït i desarticulació de les comunitats que l’habiten. Davant la certesa d’un futur pròxim en què viurem amb menys recursos, menys energia i en entorns ambientalment més adversos, estimar les ciutats passa per assumir les complexes i radicals transformacions que planteja l’agenda de l’ecourbanisme. L’agricultura urbana s’ha convertit en una eina indispensable per impulsar aquests canvis. És una metàfora de la creativitat social, de la capacitat ciutadana per retornar l’ús a espais abandonats, de la cura de la natura a la ciutat o de les possibilitats de relocalitzar, democratitzar i ecologitzar els sistemes alimentaris urbans. Els horts durant les crisis no només alimenten, sinó que especialment ajuden a mantenir l’esperança, sent fragments d’ordre quan tot està cap per avall, zones verdes que creixen gràcies a la llum en temps foscos, projectes de futur quan el present es torna insuportable.

Huertotopías ens convida a imaginar molts d’aquests canvis arrelant en les experiències d’agricultura urbana més inspiradores. És un esforç per ancorar l’utòpic a pràctiques que anticipen, de manera imperfecta però habitable, avantprojectes de ciutats més justes, convivencials i ecològiques. Horts comunitaris, granges urbanes, teràpies hortícoles en hospitals, zones de cultiu en escoles o biblioteques, presons o camps de refugiats. Boscos comestibles, vinyes urbanes, terrats i altres plantacions que desafien la fam i la desigualtat, reuneixen persones i mobilitzen comunitats, provoquen canvis culturals i reverdeixen l’espai públic.


José Luis Fernández Casadevante, Kois (Madrid, 1978), és col·laborador de diversos mitjans de comunicació com ElDiario.es, CTXT o Climática, i autor de nombroses publicacions sobre moviments socials i ecologia urbana, entre les quals destaquen algunes com Raíces en el asfalto: Pasado, presente y futuro de la agricultura urbana (2014); Ciudades en movimiento: Avances y contradicciones en las políticas municipalistas ante las transiciones ecosociales (2018); o Biorregiones: De la globalización imposible a las redes territoriales ecosostenibles (2023).

Gustavo Duch (Barcelona, 1965) és veterinari i escriptor. Coordina la revista Soberanía Alimentària, Biodiversidad y Culturas i col·labora amb moviments camperols com La Vía Campesina o Plataforma Rural. També col·labora en mitjans com El Periódico de Catalunya, El País Catalunya, La Jornada de Mèxic, Galicia Hoxe, Diario Público i El Correo Vasco. És membre del Consell Editorial de la revista Ecología Política. Ha format part de la Junta Directiva de la Federació Catalana d’ONGD i de la Plataforma Rural.

*Assignació de seient per ordre d'arribada. Número de butaques limitat. Si en arribar no queden seients lliures, la seva reserva passa a ser dempeus.


Horari: 19:00h
Més informació: activitats@llibreriafinestres.com | 93 384 08 09