X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Compartir
Guardar en favorits
10 MAR
Maria-Àngels Roque Alonso

amb Francesc Xavier Medina

Mitos y rituales, espejos de la naturaleza (Editorial Páramo) de Maria-Àngels Roque Alonso ens parla de la vinculació dels humans amb la natura i del desenvolupament d’un simbolisme que intenta entendre-la i aprofitar-se’n.


Els rituals compleixen unes funcions socials de cohesió, però també estan fortament vinculats als desitjos i a la superació de moments d’incertesa i perill. El caràcter simbòlic dels éssers humans ha servit tant per desenvolupar idees abstractes com per marcar aspectes crucials en la seva pròpia vida i en relació amb la comunitat.

«És aquest un llibre que, sens dubte, ha de resultar fascinant per a tot lector interessat a saber més sobre allò que l’envolta o l’ha envoltat quan era infant, o sobre el que ha trobat en els seus viatges», ha escrit Luis Díaz Viana sobre Mitos y rituales, espejos de la naturaleza. «Perquè es tracta d’una obra que compara i posa en relleu coincidències sorprenents en l’espai i el temps, entre cultures i comunitats ramaderes o agrícoles, descobrint-nos aquest esquema o estructura profunda que sembla organitzar gran part de les activitats i invencions humanes: mites, rituals, relats, tècniques de domesticació d’animals o plantes, maneres de recórrer muntanyes, rius i mars al llarg del temps».


Maria-Àngels Roque Alonso és doctora en Antropologia Social i Cultural i llicenciada en Història Moderna per la Universitat de Barcelona. Ha dirigit estudis, seminaris i projectes internacionals entre 1989 i 2022 a l’Institut Europeu de la Mediterrània. És directora de la revista internacional Quaderns de la Mediterrània, assessora tècnica en la conferència Euromed Women B+10 (Barcelona, 2005) i en la Conferència Ministerial Euromed per a l’enfortiment del paper de la dona en la societat (Istanbul, 2007). Des del 2014 és membre fundadora de la Fundació Euro-Mediterrània de Dones. Com a antropòloga, ha realitzat recerques etnogràfiques a les serres castellano-rioxanes, a les Balears i al Marroc.

Francesc Xavier Medina és doctor en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona i catedràtic d’Antropologia de l’Alimentació en l’àrea de coneixement d’Alimentació, Nutrició i Activitat Física dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya. També és director de la Càtedra UNESCO d’Alimentació, Cultura i Desenvolupament i president mundial de la Comissió Internacional d’Antropologia de l’Alimentació i la Nutrició. A més, és investigador principal del FoodLab, grup de recerca interdisciplinari en alimentació, nutrició, societat i salut, i vicepresident de l’Institut Català d’Antropologia.

*Assignació de seient per ordre d'arribada. Número de butaques limitat. Si en arribar no queden seients lliures, la seva reserva passa a ser dempeus.


Horari: 19:00h
Més informació: activitats@llibreriafinestres.com | 93 384 08 09