Trobada amb Borja Crespo i Àngel Sala
Fernando de Felipe és un dels dibuixants de còmics més excepcionals i reivindicats dels anys noranta. Ara que ECC està recuperant-ne tota la bibliografia, i aprofitant l’avinentesa que el mític Museum arriba a les llibreries, Fernando de Felipe visita Finestres per parlar-nos del seu particular univers en companyia de l’agitador cultural Borja Crespo i el director del Sitges-Festival, Àngel Sala.
El 1991, la revista Comix Internacional va començar a serialitzar Museum, una obra on Fernando de Felipe ens proposa un recorregut al·lucinant pel Museu del Col·leccionista Compulsiu. De la mà d’un esgarrifós guia i amfitrió, els visitants d’aquesta estranya galeria tindran l’oportunitat de conèixer històries d’allò més macabres, les quals s’amaguen rere objectes d’aparença convencional, però que jugaran un paper clau en el transcurs d’unes històries curulles d’un sentit de l’humor negríssim.
Museum és un còmic irrepetible, guardonat l’any 1995 amb el premi a la millor obra d’autor nacional al Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Aquest títol és el sisè de la Biblioteca Fernando de Felipe, amb la qual ECC està fent una tasca de recuperació de les obres completes d’aquest autor aragonès, afegint-hi material inèdit per als completistes. Des de Finestres us convidem a tornar a gaudir, o a descobrir per primer cop, una de les veus fonamentals del còmic fet a casa nostra.
Fernando de Felipe (Saragossa, 1965) és doctor en Belles Arts per la UB. Inicia la seva trajectòria com a dibuixant als anys 80, debutant a dues revistes de Toutain Editor: Totem El Comix i Zona 84. En aquestes capçaleres crea les antologies Nacido salvaje i ADN, juntament amb el guionista i cineasta Oscaraibar. També és autor de Marketing & Utopía Made in USA, SOUL, El Hombre que ríe, Museum, Black Dekker: Deep South Story o Black Dekker: Yellow Moon. Actualment és professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna.
Borja Crespo (Bilbao, 1971) ha practicat el periodisme cultural a mitjans com El Correo, El Mundo, Primera Línea, Fotogramas o Rockdelux. Ha dirigit y produït el llargmetratge Neuroworld (2014), basat en els còmics d’M.A. Martín, a banda de videoclips, spots publicitaris, curts, teatre i televisió. És el conductor del programa de ràdio La Hora Caníbal. També forma part de l’equip organitzatiu d’esdeveniments relacionats amb la difusió del novè art, com el Còmic BCN o el GRAF.
Àngel Sala (Barcelona, 1964) és un escriptor i crític de cinema, que des del 2001 dirigeix el Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. És autor, coautor i editor d’una trentena de llibres sobre el setè art, com Cine fantástico y de terror alemán, Universo Lynch, El demonio en el cine, American Gothic, El cine de ciencia ficción o Profanando el sueño de los muertos. Àngel Sala també és un dels quatre components de Marea Nocturna, el podcast sobre cinema fantàstic i terror de Radio Primavera Sound.