amb Xavier Domènech
«Brillant i preciós», va dir de Revolución. Una historia intelectual l'escriptor China Miéville. «Ara que existeix aquest llibre, és difícil saber com hem pogut viure sense ell». El seu autor, el veterà professor Enzo Traverso, visitarà la Llibreria Finestres per presentar-nos aquesta referència seva, la més recent, una de les meditacions sobre la revolució menys sentimentals y més apassionantes. Conversarà amb Traverso l'historiador i professor Xavier Domènech.
Revolución. Una historia intelectual (Akal) és un llibre enlluernador que reinterpreta la història de les revolucions dels segles XIX i XX, composant una constel·lació d'«imatges dialèctiques»: les «locomotores de la història» de Marx, els cossos sexualment alliberats d'Alexandra Kollontai, el cos momificat de Lenin, les barricades i les banderes roges d'Auguste Blanqui, l'enderroc de la columna Vendome per la Comuna de París… Traverso connecta les teories amb les trajectòries existencials dels intel·lectuals revolucionaris que les van elaborar, delineant els seus perfils com a pàries i marginats, des de Marx i Bakunin fins a Rosa Luxemburg i els bolxevics, de Mao i Ho Chi Minh a José Carlos Mariátegui, C. L. R. James i altre esperits rebels del Sud. Per últim, analitza l'entramat entre revolució i comunisme que tan profundament ha marcat el segle XX.
Revolución. Una historia intelectual és la publicació més recent d'Enzo Traverso en llengua castellana, però la trobada de què podrem gaudir a Finestres servirà per a repassar bona part de la seva obra. Modera l'acte l'historiador i professor Xavier Domènech.
Enzo Traverso (Gavi, 1957) és Susan and Barton Winokur Professor in the Humanities en la Cornell University. Anteriorment va ser professor de la Universitat de Picardía i a l'Escola d'Alts Estudis de Ciències Socials de París. Autor de referència internacional, ocupa avui dia el lloc de prominència historiogràfica que en el seu dia va ocupar E. P. Thompson o Eric Hobsbawm. És un autor amb una bibliografia molt seleccionada i és per això que cada llibre que publica acaba tenint no només el seu nínxol particular sinó que també un espai historiogràfic preferent. Algunes de les seves publicacions més destacades són El totalitarisme. Història d’un debat (Publicacions de la Universitat de València), Els usos del passat. Història, memòria, política (Publicacions de la Universitat de València), Dialèctica de l’irracionalisme (Editorial Afers), Passats singulars. El «jo» en l’escriptura de la història (Editorial Afers) o Història, memòria, testimoniatge. Un llegat per a Europa (Lleonard Muntaner Editor).
Xavier Domènech (Sabadell, 1974) és historiador i professor d'Història de la Universitat Autònoma de Barcelona. És especialista en Història Contemporània i els períodes de la República, la dictadura i la transició, en què han destacat les seves aportacions sobre la història dels moviments socials i les dinàmiques nacionals i territorials a Espanya. És un dels historiadors més reputats i respectats de la seva generació. Entre les seves publicacions destaquen Pequeños grandes cambios (1956 - 1969), Clase obrera, antifranquismo y cambio político (Investigación y Debate), Hegemonías. Crisis, movimientos de resistencia y procesos políticos (Akal) i Un haz de naciones. El Estado y la plurinacionalidad en España (Atalaya).
*Assignació de seient per ordre d'arribada. Número de butaques limitat. Si en arribar no queden seients lliures, la seva reserva passa a ser dempeus.