amb Compàs d’Amalgama, BRANCA, Stroligut i La Lectora
Si la literatura catalana està vivint un moment força dolç, el mateix podríem dir de les revistes literàries des d’on se’n fa difusió. L’ecosistema de publicacions nostrades és cada cop més fascinant, però també més heterogeni: en el seu si hi podem trobar des de bitàcoles de crítica literària fins a reculls en paper de prosa, poesia i còmic; des de webs que apleguen contes i assajos en llengua catalana a revistes culturals de caire transversal i interdisciplinari. Per parlar-ne de tot plegat, hem convidat quatre dels seus actius: Francesco Ardolino (Compàs d’Amalgama), Jesús Argentó Raset (Stroligut), Gemma Medina (La Lectora), Ada Bruguera i Irene Pujadas (BRANCA) compartiran un diàleg conduït per l'escriptor i articulista Pep Antoni Roig.
Compàs d'Amalgama és una revista cultural publicada per les Edicions de la Universitat de Barcelona. Va néixer a final de 2019 amb la intenció d'obrir un espai de diàleg entre disciplines diverses tant amb les seccions que incorporen articles de divulgació com en l'àmbit pròpiament acadèmic, amb un dossier monogràfic central. Per això inclou preferentment textos de caire transversal que forcin els límits que marca cada àrea de coneixement.
BRANCA és una revista de narrativa en paper nascuda el 2017 que recull peces literàries i gràfiques agrupades sota un mateix tema. Cada número es fa a través de convocatòries i un comitè lector rotatiu selecciona les obres que apareixen a la publicació. Es va crear amb la intenció de ser un espai entre els esborranys casolans i el manuscrit final que es lliura a una editorial. El 2019 van anunciar que a partir del tercer número la revista passaria a tenir una periodicitat anual.
Stroligut és una revista digital de literatura catalana i en català. Periòdicament publiquen contes, novel·la, reculls de poemes, assaig i traduccions d’autors d’arreu del món. A Stroligut hi podreu trobar textos d’escriptors i escriptores com ara bé Anna Murià, Guy de Maupassant, Leonora Carrington, Vladímir Nabókov, Clarice Lispector, Prudenci Bertrana, Dolors Monserdà, Joaquim Ruyra, Colette, Àngel Guimerà, Grace Paley, Charles Baudelaire, Aurèlia Capmany o Santiago Rusiñol.
La Lectora és una revista de crítica literària que vol oferir un espai on la maquinària de la indústria cultural i els interessos comercials no els hi delimiti la línia editorial. Al web, els seus artífex i col·laboradors hi publiquen articles tant de novetats llibresques com de qüestions literàries i culturals d’abast més ampli, amb una clara aposta per la crítica i el pensament relaxat, que aprofundeixi en els principals temes d’estudi a tractar sense sotmetre’s a la dictadura de l’actualitat.