Encuentro con Borja Bagunyà, Núria Cadenes y Joaquim Carbó
L’editorial Comanegra ha entomat un repte quasi infinit: completar el cicle de novel·les que Manuel de Pedrolo va deixar inacabat: “T’imagines una colla d’escriptors, de generacions successives, embarcats a desenvolupar aquest llibre? Una cosa demencial, d’acord. Però potser les úniques coses que val la pena de fer són aquelles que surten del corrent, del normal...”
Temps obert era un retrat de les múltiples històries que li haurien pogut passar a un personatge, Daniel Bastida, que podria protagonitzar un conte de Borges o de Philip K. Dick. Cada novel·la representa una possibilitat entre milions de tot el que li podria haver passat a la vida: ¿quantes vides podríem ser capaços de viure, si les coses en un sol dia no haguessin anat com van anar? Dos escriptors, Joaquim Carbó i Núria Cadenes, van entomar el repte d’iniciar les continuacions. A ells s’afegeix Borja Bagunyà, amb dues novel·les breus que afegeixen més arestes al retrat calidoscòpic de la Barcelona de postguerra. Els tres escriptors explicaran com s’ho han fet per continuar l’esperit de Pedrolo sense deixar de ser ells mateixos.
Borja Bagunyà (Barcelona, 1982) és escriptor, professor del grau d’Estudis Literaris de la Universitad de Barcelona i doctor en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Ha publicat Angles morts (Periscopi, 2021), que li va merèixer el Premi de la Crítica de Narrativa. Anteriorment, s’havia donat a conèixer amb els relats Defensa pròpia (Proa, 2007; Premi Mercè Rodoreda 2006) i Plantes d’interior (Empúries, 2010). Actualment, és membre del Grup d’Investigació Literatura Comparada en l’Espai Intel·lectual Europeu. Va fundar i co-dirigeix l’Escola Bloom de literatura, així com la col·lecció d’assaig Dedalus, co-editada amb Edicions del Periscopi. És l’autor de la tercera de les continuacions del cicle pedrolià Temps obert, amb Sessió de control i Una casa fosca i un flagell (Comanegra, 2023).
Núria Cadenes (Barcelona, 1970) és escriptora i treballa de periodista, a banda d’haver estat responsable durant anys de la llibreria Fan Set de València (l’antiga Tres i Quatre). Actualment col·labora periòdicament al diari digital Vilaweb, a Catalunya Ràdio i a El Temps. Ha publicat les novel·les El banquer (Edicions de 1984), que ficciona la vida de Joan March; Tota la veritat (La Magrana), una història negra en un poble que podria ser real; Secundaris (Comanegra), amb l’altra cara de la Barcelona Olímpica; i Guillem (Amsterdam), que explica el cas de Guillem Agulló, el jove valencià assassinat l’any 1993 a mans del feixisme, que li va merèixer el premi Lletra d’Or. Ha acceptat el repte proposat per l’editorial Comanegra de continuar el cicle que Manuel de Pedrolo va deixar a mig fer, Temps Obert, amb dues novel·les ambientades a la postguerra i protagonitzades per les dones que sempre havien estat deixades de banda: La terra s’ho porta i No han donat la llum, encara (Comanegra)
Joaquim Carbó (Caldes de Malavella, 1932)és un dels escriptors veterans més populars i respectats. Escriptor de novel·les de tot tipus, conegudíssim per les seves històries per al públic jove, com La casa sota la sorra o La colla dels 10, va formar part del col·lectius d’escriptors Ofèlia Dracs i va ser un dels fundadors de la revista Cavall Fort. Ha publicat dietaris com Sense futur. Entre llibres i rutines (2022) i va rebre l’encàrrec d’escriure la segona de les continuacions del cicle Temps obert de Manuel de Pedrolo. La seva proposta és la parella de novel·les L’ascens de Daniel Bastida i La caiguda de Daniel Bastida (Comanegra).