X
0 Artículos
Cesta
0 Artículos
X
Acceder
REGISTRARME EN FINESTRES
LIBRERÍA
PARA
LEER
Finestres
Compartir
Guardar en favoritos
Qué estamos leyendo
Reflexos en un ull daurat
por
Marina Espasa
24.02.2021

Què llegeixes?

Reflexos en un ull daurat.

Qui n’és l’autora?

Carson McCullers.

Quina editorial el publica?

L’Altra Editorial, que n’ha publicat ja gairebé tota l’obra en català. Joies totes!

De què va?

De la vida en un campament militar on ningú és feliç i tothom mataria per ser-ho. D’adults que no han resolt el problema del desig a la vida i que es torturen cada  matí quan es miren al mirall. D’homosexualitat reprimida, d’escopofília, d’assassinats... I d’una dona que no vol renunciar a ser feliç, però que viu una tragèdia.

Com està escrit?

Frega la perfecció absoluta. Si algú us pregunta mai com s’escriu una novel·la, li podeu posar aquesta al davant i dir-li «així, exactament així». Cada capítol obre una línia de fuga i rebla una mica més el clau. Cada pàgina fa patir i suar més. Cada línia és més precisa i exacta que l’anterior. Cada personatge apareix com un llamp per dir «aquest soc jo, i soc el protagonista de la història», perquè ho podrien ser tots. Cada adjectiu... n’hi ha tan pocs, i estan tan ben posats!

És llarg o curt?

Bastant curt. 152 pàgs. No li sobra ni un gram ni li falta ni un pèl. Té la mida que ha de tenir, perquè McCullers, tot i que només tenia 23 anys quan el va escriure, va calcular-ho tot a la perfecció.

A què s’assembla?

És com un Faulkner destil·lat o un Tennessee Williams en narrativa.

Què és el que més t’ha agradat del llibre?

La presentació de personatges, l’absoluta falta de pietat de l’autora cap a ells.

A qui li recomanes?

A tothom! I als llestos que es pensen que les grans novel·les del Gothic South només les van escriure els Gran Homes.

Defectes, carències

Ni una! A veure, que el temps hi ha passat per sobre (és de 1941) i que, per sort, no hi ha aquest nivell de repressió sexual? Depèn d’on, també us ho diria.

Alguna cosa més que haguem de saber?

S’ha adaptat al cinema: una pel·li del 67 raríssima de John Huston, amb Elizabeth Taylor i Marlon Brando, que no és poca cosa. Es veu que Brando no volia interpretar el protagonista (un general criptogai) per por del «què diran», però després de llegir-ne el guió i de tenir una llarga conversa amb Huston (imaginem que ben regada amb whiskies diversos), va acceptar. Sort que ho va fer! 

LA AUTORA
CARSON McCULLERS

Carson McCullers (1917-1967) va ser una escriptora precoç amb una vida marcada per la malaltia: de ben jove va començar a patir diversos atacs fins que, quan tenia trenta-un anys, va quedar paralítica del costat esquerre. Als vint-i-tres anys va publicar la seva primera novel·la, El cor és un caçador solitari (1940, L’Altra Editorial 2017), que la va convertir ràpidament en una de les grans revelacions literàries de la literatura nord-americana, i després un seguit d’obres mestres que la van imposar com una de les veus narratives essencials del segle xx: les novel·les Reflexos en un ull daurat (1941, L’Altra Editorial 2020) i Frankie Addams (1946, L’Altra Editorial 2017), i el volum La balada del cafè trist i altres relats (1951, L’Altra Editorial 2016), que inclou una novel·la breu i sis contes. Més endavant, McCullers va publicar encara una última novel·la, Clock Without Hands (1961), i va deixar inacabada una autobiografia que recull la correspondència amb el seu marit, Reeves McCullers. Va morir als cinquanta anys d’un atac de cor conseqüència de la seva llarga malaltia.