amb Sam Abrams, Mireia Casanyes i Odile Arqué
La publicació en català del volum de poesies Hermètica Definició de la poeta nord-americana Hilda Doolittle, es podria ben bé qualificar d’esdeveniment literari. Doolittle és gairebé un mite, una poeta secreta, algú que va escriure poc però que ha marcat de forma decisiva la poesia en anglès del segle XX. Hermètica Definició, publicat pòstumament el 1972, transcendeix el seu primer estil purista i assoleix un abast del llenguatge i de l’emoció només accessibles a un poeta major. L’escoltarem en la veu de la traductora i rapsoda Odile Arqué, i l’explicaran el poeta i crític Sam Abrams i la poeta Mireia Casanyes.
Hilda Doolittle (Bethlehem, Pennsilvània, 1886—Zuric, 1961), més coneguda pel seu nom de ploma H. D., va ser una poeta nord-americana que aviat es va instal·lar a Londres, on va tenir un paper central en els moviments literaris emergents. Degut a la seva primerenca associació amb el moviment imatgista, particularment amb Ezra Pound, Richard Aldington, D. H. Lawrence, F. S. Flint i T. S. Eliot, ha estat durant molt de temps considerada l’exquisida miniaturista, la imatgista per excel·lència. Però la seva autèntica consecució es troba en els poemes i la prosa de la seva maduresa —War Trilogy i Hermètica Definició—, on la tècnica i els ritmes s’expandeixen per abordar una consciència no tan sols de perfecció sinó també de l’experiència dolorosa —la Guerra i la vivència personal— del trànsit de la perfecció.
Odile Arqué (Badalona, 1960) és filòloga, poeta, recitadora... També fa de traductora, lletrista, correctora... Les últimes publicacions són el llibre de poesia Frontal (AdiA, 2020) i la traducció de l’obra Hermetic Definition d’H.D. (Lleonard Muntaner, 2023). Ha col·laborat en l’edició de la Poesia completa de Jaume Vidal Alcover (Adia, 2023), de qui ha escampat els versos amb l’espectacle Una paraula grega des del 2016.
Mireia Casanyes (Valls, 1998) és poeta i investigadora. Actualment investiga la relació entre la corporalitat i la memòria en les artistes d’avantguarda, i ha estudiat literatura i estudis culturals a Barcelona i a Alemanya. Ha escrit L’ombra forana (Món de Llibres, 2021), premi Miquel Àngel Riera, i l’epíleg a Primavera fosca, d’Unica Zürn (Wunderkammer, 2022). Escriu a la revista Caràcters i Textura, forma part de projectes artístics col·lectius i participa en tallers i recitals a la Haus für Poesie de Berlín.
D. Sam Abrams (Beckley, West Virginia, 1952) és poeta, crític, traductor, investigador i professor de literatura, filosofia i escriptura creativa. S’ha especialitzat en l’estudi de la literatura moderna i contemporània. Les darreres obres que ha publicat són D. Sam Abrams, el compromís amb la literatura (Lleonard Muntaner, editor), un recull d’articles d’opinió i crítica, i Poemes del retorn d’Agustí Bartra (AdiA Edicions), una nova edició totalment reestablerta.
*Assignació de seient per ordre d'arribada. Número de butaques limitat. Si en arribar no queden seients lliures, la seva reserva passa a ser dempeus.