amb Àlex Montiel i els Joves Amants de la Cuina
No soc un dels vostres és la història mai explicada del restaurant L’Aram, de l’Àlex Montiel, i un exercici de periodisme gastronòmic en estat pur. Per celebrar la seva publicació, convidem a Montiel i a la seva clica dels anys noranta: els Joves Amants de la Cuina. Moderarà la trobada Marc Casanovas, autor de No soc un dels vostres.
Som a la Barcelona preolímpica. Amb tot just divuit anys, l’Àlex Montiel es posa al capdavant de L’Aram, el restaurant de la seva mare. El tindrà obert durant set anys, i passarà a les pàgines de la història de la cuina d’autor com un estel fugaç: cremarà estereotips, provocarà fascinació i incomprensió a parts iguals, i acabarà desertant de l’alta cuina sense deixar rastre. Què se’n va fer, del jove capaç de capgirar l’escena gastronòmica abans que uns pocs xefs s’erigissin en els nous genis de la societat catalana? I de la seva colla, aquell grup de tasques no-permanents anomenat els Joves Amants de la Cuina?
Hem decidit convidar-los a tots a Llibreria Finestres perquè ens ho expliquin.
Àlex i Ignasi Montiel, Josep Berengué, Toni Massanés, Jordi Parramon, Francesc Puntí, Mariona Rodríguez, Paco Ruiz i Emili Ametller conversaran sobre el col·lectiu que els va unir als anys noranta, els Joves Amants de la Cuina, en una conversa conduïda per Marc Casanovas, autor de No soc un dels vostres.
Àlex Montiel era l’epicentre dels Joves Amants de la Cuina, i ara és protagonista central del primer llibre de Marc Casanovas: No soc un dels vostres.
Josep Berengué era l’alma mater dels Joves Amants de la Cuina, l’element desllorigador que posava pau entre personalitats oposades i caràcters obtusos. Els Joves Amants de la Cuina no haurien existit mai sense la persistència d’un eix vertebrador personificat en la figura de Josep Berengué i Descarrega.
Toni Massanés és director general de la Fundació Alícia i Premi Ciutat de Barcelona en Gastronomia l’any 2016. Entre el món de les idees i la cuina, Massanés es va decantar pel món de les idees. Com a autor del manifest fundacional dels Joves Amants de la Cuina, és peça fonamental per teoritzar sobre present i futur de la cuina catalana.
Jordi Parramon era mà dreta de l’Àlex Montiel a L’Aram. Parramon és un dels nostres grans intel·lectuals a reivindicar en els camps de la cuina catalana, l’alimentació, la salut; la vida, en definitiva. Molt aviat obrirà el seu propi refugi d’alimentació saludable, on la naturalesa dialogarà amb tots els aspectes de la nutrició. Quan ell parla, la resta escolten.
Ignasi Montiel és el germà de l’Àlex. “El rei boig”, com ell mateix es defineix per conquistar la sala de L’Aram quan la mare va abandonar les funcions de rebre els comensals. Amant dels vins i un excel·lent cap de sala, l’Ignasi és una bèstia ferotge, un animal de pell dura a l’exterior, però que sempre fa tot el possible per cuidar els seus.
Francesc Puntí és pintor, escultor, escenògraf i psicoanalista, molt implicat en l’escena cultural barcelonina dels noranta. Una de les veus que fila més prim per farcir de context No soc un dels vostres. Dialogar amb cuiners va obrir-li nous escenaris de creativitat, confrontació i pensament crític.
Mariona Rodríguez va trencar la tendència eminentment masculina dels Joves Amants de la Cuina. És la directora del restaurant Gerdera, a Terrassa, un local que els seus companys de la JAC van ajudar a reflotar en una època on anaven mal dades per a aquest negoci.
Daniel Eek és un cuiner amb ànima cooperativa. El restaurant Vivanda de Barcelona va representar la seva consolidació professional, però va ser amb el Portal Dinou de Barberà de la Conca on es va confirmar que era un dels grans cuiners de casa nostra. Sempre ha apostat per la vinculació entre cuina i música i col·labora amb el Festival Visions 5.1.
Paco Ruiz és un gastrònom empedreït que va entrar als Joves Amants de la Cuina amb una visió més de comensal i panxacontent. Ruíz, a més, tenia i una visió i un imaginari visual ple de referències del cinema i la televisió.
Emili Ametller, graduat a l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona en l’especialitat de procediments murals, ha fet mil i una exposicions individuals i col·lectives. També feia d’actor, i amb els Joves Amants de la Cuina va ser el protagonista d’una performance a terrassa davant de polítics ben sorpresos.
Núria Gironés, cuinera i propietària del restaurant Ca l’Isidre, un dels menjadors més mítics d’una Barcelona gairebé exhaurida. La família Gironés i la família Montiel van establir llaços d’amistat i una relació entrenyable. Sens dubte, una de les grans cuineres en actiu que ens queden a la ciutat.
Marc Casanovas és periodista i escriptor gastronòmic. Col·labora en mitjans com La Vanguardia, Catalunya Ràdio, i les revistes Arrels, CUINA i la guia Repsol. Va treballar a elBulli Foundation i a PlayGround Food. No soc un dels vostres és el seu primer llibre.