X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits
5 FEB
Shortlist Premi Finestres de Narrativa en català

amb Ferran Grau, Cristina Masanés i Manuel Baixauli

Rebem als escriptors de les tres obres finalistes del Premi Finestres de Narrativa en Català 2024: Ferran Grau, autor d’Hiperràbia (Angle); Cristina Masanés, autora de Marxarons (L’Avenç); i Manuel Baixauli, autor de Cavall, atleta, ocell (Edicions del Periscopi). L'acte el presentarà Pere-Antoni Pons, membre del jurat del Premi.


Lúcida i intimista, Cavall, atleta, ocell aborda la complexitat de les relacions paternofilials, alhora que mostra què és capaç de fer un pare per salvar allò que més s’estima al món. Què es pot fer davant d’un mal pas, si tot intent de superar-lo fracassa? Fins on pot el desesper ser un estímul per a la imaginació? Alapont, un fuster humil i perfeccionista, observa amb preocupació la deriva del seu fill, Aristides, que tot just ha entrat a l’adolescència i ha estat conquerit per l’apatia.  

Marxarons, per altra banda, és un viatge lingüístic a través de la figura del pare de l’autora, persona apassionada per l’alpinisme, que, després de patir un vessament cerebral, va quedar sense parla. Va començar aleshores una ascensió per cims i muntanyes inabastables per intentar recuperar les paraules. Quina cohesió pot tenir el món interior si no es disposa de significants? Si la veu interior s’articula amb la gramàtica, com ho fa quan l’ha perdut? I més encara, com es construeix la consciència sense paraula? 

Per últim, i basant-se en els fets reals del crim del caixer de Barcelona, Hiperràbia és una novel·la singular i escrita en un argot deutor del de La taronja mecànica, que submergeix el lector en una experiència trasbalsadora. En Ludo, l’Uri i en Xapa són tres adolescents que surten de nit a veure què els ofereix la ciutat: Barcelona és poc menys que el seu territori de jocs i diversió; les seves bretolades van sent més i més violentes, fins que ensopeguen amb una persona sensellar que dorm en una oficina d’estalvis. 

La celebració comptarà amb la crònica escrita de Joan Todó, guanyador de la segona edició del Premi. També hi haurà una crònica gràfica de l'acte a càrrec de les tres becades amb la Beca Finestres del Màster Elisava: Sílvia Vallhonorat, Jordi Giol i Dafne Ortiz.


Ferran Grau (Lleida, 1982). Periodista i escriptor. Ha publicat el recull d’entrevistes I jo, què pinto aquí? (Bcnpress, 2008) i el llibre La nit dels ignorants 2.0 (Angle Editorial, 2013). És autor de Dues cicatrius (Capital Books, 2016) i L’hivern del coiot (Crims.cat, 2020), i coautor de la sèrie detectivesca Cazeneuve (Capital Books, 2018 i 2019).  

Manuel Baixauli (Sueca, 1963) és autor d’Espiral (Premi Ciutat de Badalona 1998), Verso (Premi Ciutat d’Alzira 2001), L’home manuscrit (Premi Mallorca de Narrativa 2006), La cinquena planta (Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians i el Crexells de Narrativa Catalana) i Ignot (Premi Llibreter al Millor Llibre de Literatura Catalana). A Ningú no ens espera (2016), ofereix un recull d’articles acompanyats de dibuixos fets pel mateix autor. 

Cristina Masanés (Manresa, 1965) col·la­bora amb articles d’opinió, art, divulgació històrica i territori a Sàpiens, Descobrir, Revista de Girona, Alberes i El Temps de les Arts. És autora de dos llibres d’assaig biogràfic, Lídia de Cadaqués: Crònica d’un deliri (2001) i Germaine Gargallo: cos, pintura i error (2014). A L’Avenç ha publicat dos llibres dins la col·lecció L’Accent: Eroica (2021) i Marxarons: Viatge pels cims i les valls del llenguatge (2024). 

Pere Antoni Pons (Campanet, Mallorca, 1980). Periodista i escriptor. Ha publicat, entre d’altres, els reculls de poemes El fibló i la festa (2003), Fervor tan fosc (2006), Aquí, on passa tot (2017) i Canvi de guàrdia (2019); els llibres entrevista La vida, el temps, el món: sis dies de conversa amb Joan Francesc Mira (2009), Guillem Frontera. Paisatge canviant amb figura inquieta i Conversaciones con Jean Marie del Moral (2018); les novel·les La felicitat dels dies tristos (2010), Tots els dimonis són aquí (2011) i Si t’hi atreveixes (2014), i el llibre de perfils Un arxipèlag radiant (2019). Col·labora regularment a la premsa fent entrevistes, articles d’opinió, crítica literària i d’art, i reportatges i cròniques de temàtica cultural i sociopolítica.

*Assignació de seient per ordre d'arribada. Número de butaques limitat. Si en arribar no queden seients lliures, la seva reserva passa a ser dempeus.


Horari: 19:00h
Més informació: activitats@llibreriafinestres.com | 93 384 08 09