con Manel Ollé y Laia Manonelles
Tres Portals es defineix com un segell de «llibres de sabers, viatges, arts i poesia». Celebrem la nova aventura d’Edicions Poncianes amb Manel Ollé, prologuista d’Apunts sobre pintura del monjo Carbassa Amarga, i Laia Manonelles, experta en literatura oriental.
Escrit al llarg dels darrers anys de la vida del mestre Shitao, Apunts sobre pintura del monjo Carbassa Amarga és un breu tractat sobre filosofia de la pintura xinesa escrit a principis del segle XVII. Shitao presenta l’actitud espiritual que el pintor ha de tenir a l’hora d’executar el seu art, de manera que l’artista, pintant, aconsegueixi la comunió amb l’univers i amb ell mateix. Als Apunts sobre pintura del monjo Carbassa Amarga, Shitao converteix el que es podria haver quedat en un humil tractat sobre l’art de pintar en una porta lluminosa i privilegiada d’accés a la plasmació artística del pensament i l’espiritualitat xinesa en el seu període de maduresa. En aquests escrits conflueixen accents taoistes, neoconfucians, budistes i del Clàssic dels Canvis.
El pintor i cal·lígraf Shitao (Quanzhou, 1642-1707) va viure les primeres dècades de la seva vida com a monjo, transitant entre diferents monestirs budistes i creuant els boscos, els rius i les serralades que més tard reflectiria a les seves pintures. Després d’haver-se allunyat de la vida monàstica, va entrar en els cercles artístics i lletrats independents de la regió del Yangzi, i es va acostar a l’espiritualitat taoista. La seva obra pictòrica s’allunya de l’academicisme decoratiu dels seus predecessors i connecta amb l’alè creatiu i vital dels primers clàssics del paisatgisme xinès.
Manel Ollé (Barcelona, 1962) ha publicat els llibres de poesia De bandera Liberiana (Columna, 1994), Mirall negre (Proa, 2002) i Bratislava o Bucarest (Edicions 62, 2014), així com l’antologia Combats singulars: antologia del conte català contemporani (Quaderns Crema, 2007). Ha traduït del xinès El sentit de la literatura, de Gao Xingjian (Empúries, 2004), Contes estranys del pavelló dels lleures, de Pu Songling (Quaderns Crema, 2001), i Pedra i pinzell: Antologia de la poesia clàssica xinesa (Alpha, 2012). Ha publicat també assajos com La empresa de China: de la Armada Invencible al Galeón de Manila (Acantilado, 2003) o Made in China (Destino, 2006).
Laia Manonelles (Lleida, 1976) és doctora en Història de l’art per la Universitat de Barcelona, on actualment és professora agregada. És membre dels grups de recerca AASD i Interasia. Centra la seva recerca en l’art d’acció i l’art experimental a la Xina. Una mostra d’aquests estudis són els llibres Arte experimental en China, conversaciones con artistas (Edicions Bellaterra, 2011) i La construcción de la(s) historia(s) del arte contemporáneo en China: conversaciones con comisarios, historiadores y críticos (Edicions Bellaterra, 2017).
*Asignación de asiento por orden de llegada. Número de butacas limitado. Si al llegar no quedan asientos libres, su reserva pasa a ser de pie.