X
0 Artículos
Cistella
0 Artículos
X
Accedir
ENREGISTRAR-ME A FINESTRES
LLIBRERIA
PER
LLEGIR
Finestres
Compartir
Guardar en favorits
FEB
Una mirada en moviment: com convertir un viatge en un relat vertader

Cicle conduït per Joseph Zárate

Dates: 3, 4 i 5 de febrer


Narrar un viatge no consisteix només en descriure el que vam veure pel camí o explixar anècdotes sobre les nostres vacances. Narrar un viatge amb les eines de la literatura consisteix en realitzar un desplaçament (físic i interior) impulsat per la nostra curiositat, les nostres obsessions, fins i tot certa necessitat de fugida: es tracta d'una imerssió personal en una geografia desconeguda (o que creiem conèixer) per transmetre, en aquest procés, emocions, experiència vital i reflexions sobre certs assumptes humans. En aquest taller estudiarem cròniques, assajos narratius i poemes documentals sobre viatges memorables per obtenir eines que ens ajudin a tirar endavant els nostres projectes narratius.


Primera sessió: El germen d'un bon relato de viatges està en la mirada

Per què val la pena explicar un viatge? Quina és la teva motivació? Què vols explicar? Què té a veure aquesta història amb tu? Què té a veure amb el lector? Estic preparat per explicar-la? La fundació d'una mirada literària del viatge: la nostra mirada recau sobre la geografia d'un territori nou i, especialment, sobre la geografia humana (i no humana). Mirada de viatger vs. mirada de turista. Paisatges exteriors + paisatges interiors.

Segona sessió: El treball de camp i altres maneres de recórrer el territori

Com recol·lectar els materials d'una història dispersos per la ruta. El grau de preparació del viatge i el text que escriuràs estan connectats. I encara que tinguem un pla, és bo deixar un espai per la improvisació. Tenir els cinc sentits en alerta mentre es viatja. El tipus de desplaçament condiciona la perspectiva: caminar, anar en bicicleta, navegar, volar. El diari de viatge i la bitàcola. El registre de testimonis i l'entrevista en profunditat.

Tercera sessió: Transformar els quilòmetres recorreguts en paraules

Abans de seure a escriure, pots tenir idees, mapes, estructures temptatives, inicis de text, però, com descobrim si tot el que havíem pensat funciona? Caixa d'eines: tècniques narratives i recursos literaris aplicats a l'escriptura de viatges. Trucs per estructurar un text, perspectives i tractament temporal, construcció de personatges, recursos de diàlegs i descripcions. En la cerca d'un to, un estil, una veu.


Bibliografia:

Sendas de Oku, Matsuo Basho (Hiperión)

El peregrino, J. A. Baker (Sigilo)

Autorretrato con radiador, Christian Bobin (Ardora Ediciones)

Diarios de bicicleta, David Byrne (Reservoir Books)

Dos hombres que caminan, Marc Caellas y Esteban Feune de Colombi (Menguantes)

Lacrónica, Martín Caparrós (Literatura Random House)

En la patagonia, Bruce Chatwin (Península)

Los suicidas del fin del mundo, Leila Guerriero (Tusquets)

La invención del viaje, Juliana Gonzáles-Rivera (Alianza Editorial)

La situación y la historia, Vivian Gornick (Sexto Piso)

Del caminar sobre hielo, Werner Herzog (Gallo Nero)

Aterrizar en el mundo, Abraham Jimenez Enoa (Libros del K.O.)

El Sahára desvelado, William Langewiesche (Flor del Viento Ediciones)

Teoría del viaje. Poética de la geografía, Michael Onfray (Taurus)

Cadaqués, Josep Pla (Brau Edicions)

El libro de los muertos, Muriel Rukeyser (Ultramarinos)

Wanderlust. Una historia del caminar, Rebecca Solnit (Capitan Swing)

El Tao del viajero, Paul Theroux (Alfaguara)

Caminar, Henry D. Thoreau (Interzona)

La piedra alada, José Watanabe (Pre-Textos)


Joseph Zárate (Lima, 1986) és periodista, escriptor i editor. Va rebre el Premio Gabriel García Márquez 2018 en la categoria Texto, el Premio Ortega y Gasset 2016 a Mejor Historia o Investigación Periodística i el Premio Nacional PAGE 2015 de Periodismo Ambiental creat per l'ONU. És autor de Guerras del interior (Debate, 2018), llibre de cròniques sobre conflictes socioambientals causats per l'explotació d'or, fusta i petroli als Andes i l'Amazònia del Perú; traduït al francès, italià polonès, noruec, xinès i anglès (traducció publicada per Granta Books i guanyadora del Premio Valle Inclán 2022). La seva obra està inclosa en els llibres col·lectius En otro país (Candaya, 2024) Rabia. Crónicas contra el cinismo en América Latina (Anagrama, 2022), Volver a contar. Escritores de América Latina en los archivos del Museo Británico (Anagrama, 2022), Un mundo lleno de futuro (Planeta, 2017), Eduardo Galeano, un ilegal en el paraíso (Siglo XXI, 2016), Ciudades visibles (RM, 2016) y ¡Atención! (Czernin, 2015), antologia que reuneix deu reportatges d'autors llatinoamericans publicats a Alemanya. Per les seves cròniques sobre la feina funerària durant la pandèmia de covid-19, reunits al seu llibre Algo nuestro sobre la tierra (Literatura Random House, 2021), va guanyar el Premio Nacional de Periodismo 2020, va rebre una Menció Especial al Premio Nacional de Literatura 2022 i va ser nominat al True Story Award 2020/21. Actualment, és professor de no-ficció en la mestria d'Escriptura Creativa a la Pontificia Universidad Católica del Perú i ha participat com a autor en el catàleg de Amazonías, el futuro ancestral, l'exposició acabada d'estrenar del CCCB dedicada al coneixement i la biodiversitat que conté aquesta regió del món.


Horari: 18.30 - 20:00h
Preu: Matrícula completa: 60€
Més informació: activitats@llibreriafinestres.com | 93 384 08 09