Trobada amb Yeray S. Iborra
«L’última artista soviètica», escriu Victoria Lomasko a la contra del seu nou treball, «el vaig acabar de dibuixar setmanes abans que esclatés la guerra. Quan Putin començà la invasió d’Ucraïna, vaig prendre la decisió de fugir ràpidament de Rússia, convertida en un estat feixista. A Brussel·les vaig tenir un gran suport com a artista dissident, però també vaig patir assetjament a xarxes socials. Independentment del meu passaport, soc per damunt de tot una creadora, i per això, malgrat totes les circumstàncies, continuaré escrivint i dibuixant.» Lomasko visitarà la Llibreria Finestres, en un acte presentat pel periodista Yeray S. Iborra.
El que havia de ser una sèrie de reportatges, arran dels viatges de Victoria Lomasko per diferents territoris abans pertanyents a l’URSS, es va truncar a causa de la pandèmia. La creixent escalada repressiva a Rússia la van portar a reflexionar sobre la seva actitud com a artista i la seva concepció de l’art. Així va ser com el projecte L’última artista soviètica va evolucionar, esdevenint un autoretrat d’una sinceritat aclaparadora, on hi conflueixen el cansament, els dubtes, la necessitat del canvi artístic i el desig profund de fer una obra cada cop més imaginativa.
L’última artística soviètica ens retrata uns llocs i unes persones que viuen i lluiten en regions que han sofert grans canvis, i al mateix temps és la crònica d’una artista que reflexiona sobre l’art, a la llum d’una realitat cada cop més difícil, i de la seva voluntat d’evolucionar cap a un estil més subjectiu. I és encara també el testimoni involuntari de com la intolerància d’un règim pot truncar els desigs d’aquesta artista i convertir-la, malgrat ella, en un símbol de lluita contra aquesta mateixa intolerància. L’edició catalana de L’última artística soviètica, a cura de Godall Edicions, és la primera a veure la llum a tot el món.
Per a l’acte de presentació, que comptarà amb la presència de l’autora i del periodista Yeray S. Iborra, disposarem de traducció simultània rus-català.
Victoria Lomasko (Sérpuhkov, 1978) es va graduar en Arts Gràfiques a la Universitat Estatal de Belles Arts de Moscou. Aviat es va especialitzar en reportatges gràfics utilitzant la tècnica tradicional del dibuix que es practicava a Rússia durant el setge de Leningrad, al Gulag i a l’exèrcit. Aquesta tècnica li serveix per explorar la societat russa contemporània, especialment el funcionament intern de les diferents subcultures del país, com els creients ortodoxos, els activistes LGBT, els treballadors immigrants i els col·lectius de treballadors agrícoles de les províncies. L’obra de Lomasko s’ha publicat en diversos mitjans i ha estat objecte d’exposicions tant a Rússia com a la resta d’Europa. Altres Rússies, publicada a casa nostra per Godall Edicions, va guanyar el prestigiós premi Pushkin House Best Book in Translation. Lomasko també ha col·laborat amb diverses organitzacions de drets humans sense ànim de lucre i ha impartit tallers a presons.
Yeray S. Iborra (Besòs, 1990) és periodista i professor. Des del 2009 ha explicat històries a mitjans com l’ARA, Sentit Crític, Mèdia.cat, MondoSonoro, La Marea, Radio Primavera Sound, Rockdelux o Panenka. S’ha format al màster de Periodisme Literari i Humanitats de la UAB. Des del 2016 ha escrit sobre Barcelona a Catalunya Plural i elDiario.es, on ha dedicat gran part del seu temps a seguir els manters. Ha guanyat dues beques DevReporter sobre el procés de migració i ha publicat Vida mantera. Dos anys després aconsegueix de nou la mateixa beca per a publicar Vides deportades (2021) al programa 30 Minuts de TV3. També ha publicat Pagar per a regularitzar-se a l’Anuari dels silencis (2019) i Memòria oral del Besòs-Maresme (2018). Iborra va ser fundador de revista Deriva. Actualment prepara el seu segon llibre.
*Trobada amb traducció simultània del rus al català.
*Assignació de seient per ordre d'arribada. Número de butaques limitat. Si en arribar no queden seients lliures, la seva reserva passa a ser dempeus.