El misteri dels carrers silenciosos i esotèrics de Venècia és el protagonista d’aquest còmic del venecià Hugo Pratt. Una bona opció per a començar a llegir Corto Maltese, si és que encara no ho heu fet!
Partint d’un fet real que va traumatitzar la ciutat, l’incendi – diuen que provocat- de La Fenice, l’autor de «Midnight in the garden of Good» es converteix en detectiu aficionat tot recorrent la ciutat dels canals. Us deixem l’edició en anglès... ja que no es pot trobar traduïda.
El llibre porta com a subtítol, «Una guía», i és ben bé això: una guia de la geografia humana de Venècia.
Si a qualsevol llibre que parli de Venècia l’aigua i els personatges que l’habiten és un element obligat, a «La Passió» es converteixen en protagonistes d’una de les històries més belles que ha escrit l’escriptora anglesa.
Molts coneixereu a en William Goldman per la història de «La princesa prometida». En aquest breu llibre torna a fer màgia i converteix una història en una llegenda: en aquest cas, la del dia que els gondolers venecians van deixen de cantar.
El mateix Eden va ser qui va crear aquest seu jardí anglès a la Giudecca de finals del segle XIX on va aconseguir aplegar els escriptors més famosos de l’època: Cocteau, Rilke, d’Annunzio, James ... El 1903 va escriure aquest llibret en el cual explica com va anar construint aquesta meravella botànica i com l’amor per les plantes pot moure muntanyes o, en aquest cas, fangars.
La decrepitud, la dels seus personatges i la de la ciutat, és omnipresent en aquesta novel·la espectacular.
Segurament, quan pensem en Venècia i literatura, aquesta és la primera novel·la que ens ve al cap. Ai, aquest Tadzio... que porta de corcoll el protagonista...