Aquesta setmana celebrem a la llibreria la nova edició de España fea (Debate), del periodista Andrés Rubio, un assaig que recorre la geografia del país per mostrar-nos els seus desastres urbanístics i arquitectònics des del franquisme fins a l'actualitat. Per l'ocasió, hem volgut reunir altres llibres que mostrin l'Espanya més lletja (o no tant). Un viatge per conèixer i entendre el caos urbà, la mala gestió institucional, l'especulació i la Nova York espanyola.
La ruta comença a Benidorm. Una ciutat que, segons explica la llegenda, es va convertir en la que coneixem avui gràcies al viatge d'un alcalde amb Vespa per fer una petició inusual a Franco: permetre el biquini a les seves platges. Després van arribar els gratacels, el boom turístic, la pell torrada al sol. Per entendre el fenomen, l'editorial Barret publica el títol Ensayo y (error) Benidorm, una reflexió sobre la cultura de la ciutat i el seu sorprenent model urbanístic, que ha demostrat ser una alternativa sostenible a les grans ocupacions de terreny que trobem en altres zones de la costa. Kike Parra, un dels autors del llibre, resumeix així l'ànima de la ciutat: "Benidorm és la Nova York de qui no ha somiat mai anar a Nova York."
Pormishuevismo (Anaya Touring) visita Benidorm, sí, però també Marina D'Or, obres de Calatrava allà on siguin, exposicions universals i rotondes impossibles, i acompanya cada parada pel camí amb dades tan rigoroses com esgarrifoses, sense perdre mai el sentit de l'humor. L'autor, Erik Harley és expert en estudis urbans i l'inventor del terme pormishuevismo, un fals moviment artístic que critica l'especulació i la corrupció arquitectònica. Harley signa un altre llibre amb el mateix títol (Blackie Books) on indaga en algunes d'aquestes construccions tan característiques del paisatge espanyol.
El recorregut acaba a Barcelona. Clara Nubiola ens proposa una guia per caminar pels seus carrers: Pasea y ojea (Libros Del K.O), un llibre a mig camí entre la revista de viatges, la investigació periodística i la crítica tenaç, que exposa les problemàtiques que travessen la ciutat. Amb un to irònic i un llenguatge que imita el de les publicacions de viatge ens ensenya tot allò que no apareix a les postals i que queda amagat darrere la cara amable del turisme. Visitem Barcelona, però el cert és que podríem estar en qualsevol altre lloc.
Queden encara molts altres punts del territori per recórrer: des de les destrosses a l'espai natural del litoral, la mala gestió arquitectònica de la capital o el turisme arrasador de les Canàries. España fea s'atura en cadascun d'ells per fer-ne una anàlisi extensa i profunda. Aquesta nova edició compta també amb imatges que faciliten una mirada encara més crítica cap a la situació. Després de les terribles inundacions a València, l'assaig es llegeix com un avís, una súplica per la regulació i la cura del territori que beneficiï i protegeixi a tots els seus habitants.
Aquest dissabte 9 de novembre Andrés Rubio visitarà la llibreria per presentar la nova edició de España fea, acompanyat de la Irene Gisbert i l'Eduard de Ribot, presidenta i portaveu de SOS Costa Brava.