Tsunami d'Albert Pijuan i Las malas de Camila Sosa han estat les obres premiades en català i castellà, respectivament, de la primera edició del Premi de Narrativa Finestres, amb una dotació econòmica de 25.000 euros cadascun.
PREMI FINESTRES DE NARRATIVA EN CATALÀ
El jurat, format per Marina Espasa, Anna Guitart, Maya Faye Lethem, Pere Antoni Pons i Manel Ollé, ha decidit que el guanyador és:
ALBERT PIJUAN, per Tsunami
El Jurat del Premi Finestres de Narrativa en català premia Tsunami, d’Albert Pijuan, editat per Angle Editorial, per l’equilibri entre l’argument, els temes de fons i l’elaboració estilística, per la construcció de personatges, per l’ambició de la trama i per la visió moral i socioeconòmica —salvatge, grotesca i lúcida— que dona del món del turisme de masses. Dues-centes seixanta-set pàgines de vertigen fins al desguàs del punt final, una festa literària que planteja una reflexió moral i política que qüestiona l’explotació d’una perifèria llunyana que té mecanismes de venjança violents i misteriosos. Un llibre que ha fet camí lluny dels focus principals de l’atenció mediàtica literària i que el Premi Finestres vol reivindicar com una de les propostes més solvents, astutes i salvatgement crítiques publicades l’any 2020.
PREMI FINESTRES DE NARRATIVA EN CASTELLÀ
El jurat, format per Jordi Costa, Mathias Enard, Camila Enrich, Mariana Enríquez i Carlos Zanón, ha decidit que la guanyadora és:
CAMILA SOSA, per Las Malas
El Jurat del Premi Finestres de Narrativa en castellà premia Las malas, de Camila Sosa Villada, editat per Tusquests Editores, per l’equilibri entre allò testimonial i la ficció, pel llenguatge capaç d’explicar amb lleugeresa fets tràgics. Pel fresc de protagonistes que dibuixa l’autora, per la sororitat i l’amistat que teixeixen entre elles i com ho retrata l’autora. Per la visceralitat del relat, la seva solidesa i la poètica que aconsegueix. Perquè és una reflexió sobre la identitat i sobre com es construeix, especialment quan es lluita per amagar ferides, cicatrius i daltabaixos físics i emocionals. Per la revisió de la tradició narrativa llatinoamericana, per una trama que aconsegueix una dimensió mitològica de l’origen i la transformació. Un llibre que ha crescut al marge dels focus mediàtics literaris i que el Premi Finestres vol reivindicar com un text sòlid i transgressor publicat aquí durant l’any 2020.